Flessenpups

Moederloze pups mogen onder geen enkele voorwaarde koemelk, daar kunnen ze aan sterven. Geef ze speciale puppymelk verkrijgbaar bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. Geef alleen deze voeding en ga niet experimenteren met pap voor baby's.

 

Wij geven puppymelk van Royal Canin. Niet alle pups reageren hier goed op (bijvoorbeeld overgeven omdat ze allergisch zijn voor deze melk, of onvoldoende gewichtstoename). Probeert u dan eens een Lacta Dieet melk. Houdt u zoveel mogelijk aan het voedingsschema en LET OP voeg niet meer melkpoeder toe dan voorgeschreven, dit geeft diarree:

 

Tot de leeftijd van 5 dagen overdag: 7 voedingen 's nachts: 2 voedingen

De leeftijd van 5 - 10 dagen overdag: 7 voedingen 's nachts: 1 voeding

De leeftijd van 10-21 dagen overdag: 6 voedingen 's nachts: 0 voedingen

 

De maaginhoud van een pup is 5-10% van het lichaamsgewicht. Dus een pup van 400 gram kan per keer 20-40 ml drinken. Houd er rekening mee dat wanneer de pup zwaarder wordt deze ook meer moet drinken dus u moet de hoeveelheid melk telkens aanpassen.

 

In geval VAN NOOD (bijvoorbeeld tijdens verblijf in het buitenland) zou u zelf puppymelk kunnen maken van ;

  • 250 ml volle melk, in geval van nood koemelk maar beter, geitenmelk.
  • 1 geklopt rauw ei
  • 30 ml volle slagroom (eventueel te vervangen voor margarine of boter)
  • 20 gram suiker
  • 2-3 druppels citroensap, dit laatste ingrediënt pas toevoegen in het flesje voordat de pup gaat drinken en dient om de lactose af te breken. Wanneer eenmaal citroensap aan de melk is toegevoegd kun je deze niet meer bewaren.

 

Omdat de samenstelling van fabrieksmelk rijker aan voedingstoffen en beter is uitgebalanceerd is dan de melk volgens bovenstaand recept, is het advies om de pup niet langer dan twee dagen met deze melk te voeden.

LEES OOK ONDERAAN DE PAGINA DE TIPS! Wilt u uw ervaringen met ons delen, stuur een e-mail naar engelien@sphoek.com.

 

Hygiëne

Kook de flessen en spenen goed uit en was goed uw handen. Maak de melk aan met (voor)gekookt water. Pups met een moeder krijgen antistoffen mee in de moedermelk, bij moederloze pups is dat niet het geval! Hygiëne is daarom enorm belangrijk.

 

Voor iedere voeding nemen we een vochtige warme doek waarmee het buikje masseren zodat de darmen gestimuleerd worden. Ook even over geslachtsdeel en anus wrijven zodat de pup zijn urine en ontlasting laat lopen en er ruimte wordt gemaakt voor de nieuwe voeding.

Daarna geeft u de pup de fles. LET HEEL GOED OP DAT DE MELK NIET TE HEET IS WANNEER U DE FLES GEEFT. Laat de pup tijdens het voeden zoveel mogelijk met zijn voorpootjes op uw hand rusten in een horizontale positie om verslikking te voorkomen (zoals hij normaal ook zou doen tegen de borst van zijn moeder). Na het voeden nog een keer de pup masseren met een warme vochtige doek. Leg de pup tijdens het drinken niet op zijn rug zo drinkt hij ook (meestal) niet bij zijn moeder.

 

Mocht de pup niet willen drinken probeer eens een andere speen. Sommige pups hebben voor- of afkeur van bepaalde spenen, ook al lijken ze heel veel op elkaar uw pup kan wel eens een volledig andere mening toegedaan zijn! Vaak kunt u de hoeveelheid melk doseren door de speen te draaien (let op de tekentjes die op de speen staan). Gooi de melk die over is weg. Neem geen risico. Ook wanneer deze nog niet verwarmd was verkleurt deze melk in de koelkast. Houd de pups tot ze minimaal de eerste vaccinatie cocktail gehad hebben, uit de buurt van andere honden waarvan u niet zeker weet dat ze gezond zijn en ook niet recentelijk ziek zijn geweest. Houd hem weg van plaatsen waar andere honden gelopen kunnen hebben die mogelijk iets onder de leden had. Succes van het grootbrengen van flessenpups (mits geen lichamelijke afwijking) is afhankelijk van: juiste bereiding en juiste toediening van de melk . En algehele hygiëne.

 

Wanneer een pup niet wil drinken moet u voorzichtig zijn met het geven van melk met een spuitje. De kans dat de pup zich verslikt is heel groot. U kunt over heel voorzichtig proberen wat melk in de wang te geven. Zelf vind ik het gemakkelijker met een stukje ventielslang aan het spuitje. De kans op verslikken is enorm groot wanneer u het rechtstreeks in het bekje geeft en als er melk in de longen komt kan dit een levensgevaarlijke longontsteking veroorzaken. Ook is er nog een mogelijkheid om een maagsonde aan te leggen, maar dit vergt wel enige vaardigheid. Dit kunt u mogelijk beter overleggen met uw dierenarts.

 

Zorg ervoor dat de pups droog en tochtvrij liggen. Ze moeten lekker warm, maar let op ook weer niet te warm. Transporteren gaat heel goed in een koelbox of -tas op kamertemperatuur (let op dat ze wel voldoende zuurstof krijgen).

 

Dagelijks de pup wegen om zeker te zijn dat er gewichtstoename is, dagelijks gemiddeld 5- 10% van het lichaamsgewicht. Mochten ze niet groeien dan krijgen ze onvoldoende voeding binnen. Ze zijn te zwak, kunnen niet voldoende opnemen of hebben een lichamelijke afwijking (of verkeerde melk, zie bovenaan deze pagina). Onder géén enkele voorwaarde meer melkpoeder gebruiken dan voorgeschreven! 

 

De navelstrengetjes vallen af met 4-5 dagen en de oogjes gaan open tussen de 9-14 dagen.

 

De oren beginnen tussen de 15e en de 17e dag te functioneren.

 

De lichaamstemperatuur van de pups is tussen de 34,4 en 36,1 graden. Ouder dan 4-5 weken krijgen ze de normale lichaamstemperatuur.
Houd de pups de eerste weken goed op temperatuur, eventueel met behulp van een warmtebron (lamp, kruik, etc.).

 

De pups moeten ontwormd worden op de leeftijd van 2 -4-6 weken en 2-4-6 maanden.

 

Wanneer de pups 3 weken oud zijn gaan we proberen de pups wat pap van onze vingers te laten likken . De volgende stap is pap mengen met wat puppybrokjes (wij geven onze pups starter van Royal Canin) en daarna gaan we langzaam over op alleen brokjes. Onze ervaring is dat pups die gewoon brokjes eten zonder verdere toevoegingen de minste darmproblemen hebben.

 

Wanneer uw pup diarree krijgt, wacht niet te lang met het consulteren van een dierenarts. Pups zijn heel erg kwetsbaar!!!

Pups krijgen anti-stoffen via de melk van de moederhond. Pups die geen moedermelk krijgen en nog niet gevaccineerd zijn, zijn super vatbaar voor ziektes. Goede hygiëne is daarom enorm belangrijk, u kunt via handen, kleding of schoeisel ziektekiemen overbrengen. Laat pups niet op de grond lopen en al zeker niet daar waar andere honden hebben gelopen en urine en ontlasting hebben achtergelaten (sommige virussen blijven tot 6 maanden actief buiten het lichaam van een hond).

 

Sondevoeding

Soms willen pups niet eten en is het nodig om sondevoeding te geven zodat de melk rechtstreeks in de maag komt:

Benodigdheden:*spuit 2ml (vullen met 1ml water)*spuit 10ml(kleine pups)*spuit 25ml(oudere pups)*voedingssonde*kunstmelk.

 

De lengte van de sonde (het deel dat de pup gaat inslikken) moet worden afgemeten op de pup.Plaats (aan de buitenkant van het lichaam) het uiteinde van de sonde op ongeveer 3/4 van de ribben en meet de afstand tot de bek.Breng hier een markering aan (tape,merkstift). Naarmate de pups groeien moet deze meting en markering worden herhaald.Houd met uw ene hand het hoofdje van de pup goed stil. Met uw andere hand duwt u de sonde voorzichtig over het achterste van de tong heen en laat deze rustig in de keel naar beneden zakken.De pup zal met slikbeweginkjes de sonde inslikken. Als u weerstand voelt bij het opschuiven van de sonde moet u deze rustig een stukje terugtrekken en opnieuw starten (de sonde mag niet in de longen terecht komen!). De sonde moet zover worden ingebracht dat de markering bij het bekje uitkomt.Laat eerst 1ml water in de sonde lopen ter controle of de sonde goed geplaatst is:als de sonde verkeerd zit dan mondt de sonde in de longen uit en zal de pup gaan hoesten,proesten en/of kuchen; indien de sonde in de maag zit gebeurt er niets.Vervolgens zet u de spuit met de voeding op de sonde en drukt u deze met een rustige vloeiende beweging leeg.Na enkele seconden kunt u de sonde met een rustige beweging uit de pup halen.Na elke voeding moeten de sonde en de spuiten worden gereinigd.(een rubber sonde mag 10 minuten in kokend water liggen).

 

Vast voedsel

Op de leeftijd van 3-4 weken gaan de pups langzaam over op vast voedsel. Gebruik brokjes vermengd met water, zodat ze zacht worden. Geef het in een platte schaal en het voedsel dat overblijft weggooien en niet opnieuw geven. Op de leeftijd van 5 weken kunnen ze langzaam over gaan op half-vast voedsel. Met 6 weken kunnen ze gewoon puppybrokjes eten en kauwen.

Pups op zoek naar moedertepels kunnen aan elkaars geslachtsdelen gaan zuigen, probeer dit zoveel mogelijk te voorkomt. Ze krijgen daardoor ook urine van elkaar binnen, dat kan niet goed zijn.

 

Hier nog wat tips vanuit het veld

Ik reageer meteen wanneer ze wakker worden om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan zuigen. En laat mijn 3 pups ogenblikkelijk één voor één plassen, boven een bakje. Zo blijft het mandje langer droog. Het bakje hoef ik alleen maar schoon te spoelen. Laat ik de pups te lang liggen, dan plassen ze elkaar onder en moeten ze helemaal schoon gemaakt worden.

 

Probeer niet teveel melk tegelijk aan te maken omdat het melkpoeder heel duur is en zonde is om weg te gooien. Liever de melk niet bewaren om geen risico te lopen dat de pups ziek worden. Ik maak de melk aan met voorgekookt afgekoeld water dat ik bewaar in een speciaal flesje. Op die manier krijg ik nooit klontjes in de melk, zoals bij (te) warme melk.

 

Behalve het plasbakje, heb ik ook een bakje met lekker warm water om de flesjes in te verwarmen en een derde bakje met heel warm water en een klein doekje dat ik in één hand uit kan knijpen. Dat gebruik ik om na het voeden de pups nog even lekker schoon te wrijven en de buikjes te masseren. Het doekje goed uitknijpen zodat de pups niet te nat worden. Ze vinden het heerlijk met zo’n warm doekje gewreven te worden. Dus in totaal gebruik ik 3 bakjes.

 

Tijdens het voeden leg ik een handdoek op schoot met daarop de pup. Omdat ze met hun pootjes naar beneden en hun kopje omhoog drinken, houd ik één been laag (waar de pup met zijn achterkant op steunt). Het andere been houd ik iets hoger, waar de fles op rust en waar ze zich lekker met hun pootjes af kunnen zetten, zoals ze tegen de borst van de moeder zouden doen.

 

Momenteel heb ik een pup die duidelijk een hekel heeft aan de geur en smaak van rubber..... Om de geur een beetje te camoufleren doop ik de speen eerst even in het water voordat ik die in zijn bekje wurm. Tijdens het drinken probeer ik mijn vinger een beetje tussen de speen en het neusje van de pup te houden en op die manier de rubbergeur bij hem weg te houden....

 

Eén van mijn pups doet zijn bekje niet open wanneer ik hem de speen aanbied. Deze pup houd ik op zijn rug en dan doet hij zijn bekje wel open, waarom is mij een raadsel.

 

Iedere pup heeft een duidelijke voorkeur voor een bepaalde speen!

 

In plaats van het uitkoken van de flessen en spenen, leg ik ze vochtig in een bakje in de magnetron en bewaar ze daarna tot het volgende gebruik in een afgesloten plastic zakje.

 

Het doekje waarmee de pups gewreven worden regelmatig vervangen om bacterievorming te voorkomen.

 

 

Een andere pleegmoeder heeft de volgende tips cq opmerkingen

De eerste dag piepten ze heel erg. Toen heb ik een elektrische deken opgevouwen in een plastic zak onder in een doos gelegd met daar bovenop een hele dikke molton, veel keren dubbel gevouwen, zodat voor de puppy's net de warmte voelbaar was (gecontroleerd met een thermometer, echt belangrijk!!!).

Je zou ook flesjes/kruikjes warm water (lichaamstemperatuur!!!) bij ze kunnen leggen, maar die moet je steeds verversen.

Dit warm houden heb ik een enkele dagen gedaan. De temperatuur in de ruimte waar ze verblijven houd ik zo constant mogelijk (21 graden).

 

De eerste dag heb ik ze meerdere keren met de fles in contact gebracht. Het duurde wel een dag voordat ze goed gingen drinken. Dat was wel erg spannend.

Omdat het water hier bij mij erg veel chloor bevat, gebruik ik bronwater van Font Vella i.p.v. gekookt water. In Nederland en hier in Spanje krijgen mensen baby's dat ook in hun flessenvoeding.

Ik heb verschillende soorten spenen gebruikt, maar die van Royal Canin bevallen mij het beste.

 

Van de nageltjes van de voorpootjes heb ik toen ze erg scherp werden een piepklein puntje afgeknipt (zou ook met een babyschaartje kunnen), maar vijlen kan natuurlijk ook.

 

 

 

Nog wat opmerkingen van lezers

Ik had de melk wat rijker gemaakt, en wat extra melkpoeder toegevoegd. De ontlasting werd heel dun en had de kleur van bier met daarin klontjes. Achteraf bleek dat dit kwam door het toevoegen van de extra melkpoeder en of wees op dat de voeding niet goed opgenomen werd.

De pup kreeg ook last van gas in de darmen, Je hoorde de darmen borrelen. De pup kan daardoor binnen de kortste keren komen te overlijden omdat de pup het gas uit de darmen niet kwijt kan.

Goed masseren van de buik is dan urgent, een andere lezer weet te melden dat bij darmkrampen een badje met warm water met daarin een flinke scheut olie, verlichting kan geven. Doe de pup in het badje en masseer de buik met lichte druk en ronddraaiende bewegingen (met de klok mee), voeg desgewenst telkens wat warm water toe tot de pup zich ontspant, droog hem daarna goed af en zorg dat hij geen kou vat. Houd hem lekker warm.

 

Mijn pup had diarree en op advies van de dierenarts heb ik de hoeveelheid melkpoeder gehalveerd, dus in plaats van een schep melkpoeder op 20 ml water, 40 ml water nemen. De ontlasting werd snel een stuk beter. Daarna ben ik de hoeveelheid melkpoeder weer langzaam gaan opvoeren.

 

De anus van de pup wordt op advies van de dierenarts na iedere voeding ingesmeerd met zalf, mijn pup had wat diarree en het was wat geïrriteerd.

Zelf heb ik daarvoor "Purol" gebruikt omdat het genezende werking heeft en lekker vet is. Ik had wat in een leeg spuitje gedaan, zodat ik heel eenvoudig telkens een beetje kon doseren.

 

Hier nog een website waar informatie staat over het grootbrengen van pups: http://www.melkvoordieren.nl/index.php/tamme-dieren/hond-puppy

 

 

Mocht u zelf nog tips of vragen hebben over dit thema dan kunt u e-mailen naar engelien@sphoek.com

Maak een Gratis Website met JouwWeb